Úterý, 19 března, 2024
DomůRady a Návody3 potraviny, které by neměly chybět v žádné spíži

3 potraviny, které by neměly chybět v žádné spíži

Existuje řada potravin, na které se často zapomíná. Mnohdy je to škoda, protože mohou mít blahodárný vliv na lidský organismus. Mezi přehlížené potraviny patří i červená řepa, černá čočka a ovesné vločky. Proč je dobré mít tyto suroviny ve spíži a co z nich uvařit?

Více než jeden recept z černé čočky zná jen málokdo a podobně je tomu i v případě receptů z červené řepy

Nejrůznější tipy na netradiční pokrmy přináší portál www.receptik.cz, na kterém lze najít ty nejlepší recepty české i světové kuchyně.

Ovesné vločky – přísada do mnoha jídel

Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a sacharidy, zároveň obsahují také různé vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Mezi patrně nejznámější recepty z ovesných vloček patří ovesná kaše s ovocem, nicméně využití této potraviny je mnohem širší.

Jedná se totiž o skvělou přísadu do celé řady pokrmů. Ovesné vločky je možné přidat do sušenek a sladkého pečiva, vegetariánských či veganských burgerů, smoothie, domácí granoly a dokonce i do polévek.

Právě v polévce budou fungovat jako zdravé zahušťovadlo a navíc dodají prospěšné živiny. Vynikající je například i drobenka z ovesných vloček, která je na rozdíl od té klasické extra křupavá. Ovesné vločky se ve spíži vyplatí mít, jelikož jsou neuvěřitelně všestranné a navíc zdravé.

Červená řepa – superpotravina plná vitamínů

Červená řepa obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek. Je zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, selenu, draslíku a dalších vitamínů a minerálů. Podporuje správnou činnost srdce a nervové soustavy a má příznivý vliv na stav pokožky, cév i kostí. Je dobré si červenou řepu dopřávat hlavně v období viróz, protože pomáhá posílit imunitu.

Na seznamu receptů z červené řepy by neměl chybět především boršč, pečená řepa s olivovým olejem a bylinkami a řepová pomazánka. Mnohé možná překvapí, že řepa je také skvělou přísadou do koláčů, například do brownies. Skvělá je také zavařená nebo fermentovaná červená řepa, kterou lze jíst tak, jak je, nebo ji přidat například do salátu.

Černá čočka – přírodní zdroj vitamínu B

Černá čočka, jež se paradoxně nazývá beluga („bílý“), je další superpotravinou s výjimečnými účinky na lidský organismus. Je velmi výživná a obsahuje vitamíny skupiny B, hořčík, zinek, železo, měď, draslík, fosfor a mangan. Rovněž je bohatá na vlákninu a také bílkoviny, proto je často doporučována veganům a vegetariánům.

Pokud jde o recepty z černé čočky, určitě stojí za to zkusit čočkový salát s čerstvým špenátem, dhal nebo čočkové curry. Černá čočka je vynikající také v kombinaci s pečenou zeleninou, různými druhy koření, mátou či jinými bylinkami a bílým jogurtem.

Velkou výhodou černé čočky je krátká doba přípravy. Stejně jako například červená čočka se nemusí předem namáčet. Stačí ji vařit zhruba 20 minut, dochutit, případně doplnit dalšími surovinami a zdravý oběd či večeře je na světě.

Předchozí článek
Krásná místa Rakouska jsou ideální pro nezapomenutelnou dovolenou
Další článek
- Advertisment -pr clanky

Nejnovější články