Cukrovka je chronické onemocnění, které dosáhlo epidemických rozměrů mezi dospělými po celém světě, bavíme-li se o diabetu 2. typu. Nekontrolovaný diabetes má mnoho vážných následků, včetně srdečních chorob, onemocnění ledvin, slepoty a dalších komplikací.
Konzumace nesprávných potravin může zvýšit hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu a podpořit zánět v těle, což může zvýšit riziko onemocnění. Prohlédněte si seznam potravin, kterým by se lidé s cukrovkou nebo prediabetes měli vyhnout.
Proč je příjem sacharidů u lidí s diabetem důležitý?
Sacharidy, bílkoviny a tuky jsou makroživiny, které dodávají tělu energii. Z těchto tří makroživin mají sacharidy zdaleka největší účinek na hladinu cukru v krvi. Je to proto, že se štěpí na cukr nebo glukózu a absorbují se do vaší krve. Sacharidy zahrnují škroby, cukr a vlákninu. Vláknina však není trávena a absorbována tělem stejným způsobem jako jiné sacharidy, takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Odečtením vlákniny od celkového obsahu sacharidů v potravině získáte její stravitelný nebo „čistý“ obsah sacharidů. Například pokud šálek míchané zeleniny obsahuje 10 gramů sacharidů a 4 gramy vlákniny, jeho čistý počet sacharidů je 6 gramů. Když lidé s diabetem konzumují příliš mnoho sacharidů najednou, jejich hladina cukru v krvi může stoupnout na nebezpečně vysokou hladinu. V průběhu času mohou vysoké hladiny poškodit nervy a krevní cévy vašeho těla, což může být příčinou srdečních chorob, onemocnění ledvin a dalších závažných zdravotních stavů. Udržování nízkého příjmu sacharidů může pomoci zabránit výkyvům hladiny cukru v krvi a výrazně snížit riziko komplikací spojených s cukrovkou.
Vyhněte se:
Nápoje slazené cukrem
Za prvé, mají velmi vysoký obsah sacharidů, kromě toho jsou napěchované fruktózou, která je silně spojena s inzulínovou rezistencí a cukrovkou. Studie naznačují, že konzumace nápojů slazených cukrem může zvýšit riziko vzniku cukrovky, nebo ztučnění jater. Kromě toho mohou vysoké hladiny fruktózy v sladkých nápojích vést k metabolickým změnám, které podporují břišní tuk a potenciálně škodlivé hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Bílý chléb, těstoviny a rýže
Bílý chléb, rýže a těstoviny jsou plné sacharidů. Bylo prokázáno, že konzumace chleba, rohlíky a další potraviny z rafinované mouky významně zvyšují hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 1. a 2. typu.
Dokonce i bezlepkové těstoviny zvyšují hladinu cukru v krvi. Bílý chléb, těstoviny a rýže mají vysoký obsah sacharidů, ale málo vlákniny. Tato kombinace může mít za následek vysokou hladinu cukru v krvi. Alternativně může výběr potravin s vysokým obsahem vlákniny snížit celkovou hladinu cukru v krvi.
Jogurt s ovocnou příchutí
Čistý bílý jogurt může být dobrou volbou pro lidi s cukrovkou. Odrůdy s ovocnou příchutí jsou však velmi nevhodné. Ochucené jogurty se obvykle vyrábějí z netučného nebo nízkotučného mléka a jsou napěchovány sacharidy a cukrem. Ve skutečnosti může jedna porce jogurtu s ovocnou příchutí obsahovat 47 gramů cukru, což znamená, že téměř 81% jeho kalorií pochází z cukru.
Slazené cereálie
Jíst cereálie je jedním z nejhorších způsobů, jak začít svůj den, pokud máte cukrovku. Navzdory tvrzením na jejich obalech, je většina obilovin vysoce zpracovaná a obsahuje mnohem více sacharidů, než si mnozí lidé uvědomují. Kromě toho poskytují velmi málo bílkovin. Dokonce ani „zdravé“ snídaňové cereálie nejsou dobrou volbou pro diabetiky. Například jen půl šálku cereálií obsahuje 30 gramů stravitelných sacharidů. Chcete-li mít hladinu cukru v krvi a hlad pod kontrolou, vynechejte cereálie a místo toho si vyberte snídani s nízkým obsahem sacharidů a s velkým obsahem bílkovin.
Ochucené kávové nápoje
Káva byla spojena s několika přínosy pro zdraví, včetně sníženého rizika cukrovky. Na ochucené kávové nápoje by se však mělo nahlížet spíše jako na tekutý dezert než na zdravý nápoj.
Ochucené kávové nápoje jsou také plné sacharidů. Dokonce i „light“ verze obsahují dostatek sacharidů, aby výrazně zvýšily hladinu cukru v krvi. Zapomeňte na laté, frappuccino a cappuccino a dejte si šálek černé kávy.
Med, nektar z agáve a javorový sirup
Lidé s cukrovkou se často snaží minimalizovat příjem bílého cukru a pochoutek, jako jsou sušenky a koláče. Jiné formy cukru však mohou také způsobit prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Patří mezi ně hnědý cukr a „přírodní“ cukry jako med, agávový a javorový sirup.
Med, agávový nektar a javorový sirup nejsou tak zpracovány jako bílý stolní cukr, ale mohou mít podobné účinky na hladinu cukru v krvi, inzulín a zánětlivé markery.
Sušené ovoce
Ovoce je skvělým zdrojem několika důležitých vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C a draslíku. Při sušení ovoce vede proces ke ztrátě vody, což vede k ještě vyšší koncentraci těchto živin. Bohužel se jeho obsah cukru také koncentruje. Například rozinky proto obsahují třikrát více sacharidů než hrozny. Jiné druhy sušeného ovoce mají ve srovnání s čerstvým ovocem podobně vyšší obsah sacharidů. Pokud máte cukrovku, nemusíte se úplně vzdát ovoce. Pokud se budete držet ovoce s nízkým obsahem cukru, jako je čerstvé bobule nebo malé jablko, může to přinést zdravotní výhody a zároveň udržet hladinu cukru v krvi v cílovém rozmezí.
Ovocný džus
Přestože je ovocná šťáva často považována za zdravý nápoj, její účinky na hladinu cukru v krvi jsou ve skutečnosti podobné účinkům jiných sladkých nápojů. To platí pro neslazený 100% ovocný džus, stejně jako pro druhy, které obsahují přidaný cukr.
Stejně jako nápoje slazené cukrem je ovocný džus nabitý fruktózou, typem cukru, který podporuje inzulínovou rezistenci, obezitu a srdeční choroby.
Hranolky
Hranolky jsou jídlo, kterému se vyhýbejte, pokud máte cukrovku. Samotné brambory mají relativně vysoký obsah sacharidů. Jeden střední brambor se slupkou obsahuje 37 gramů sacharidů, z nichž 4 pocházejí z vlákniny. Jakmile jsou však oloupané a osmažené na rostlinném oleji, poškozují naše zdraví mnohem více, než jen zvýšenou hladinou cukru v krvi.